Kokoomus ei hyväksy maksullisen satamapysäköinnin laajentamista

Tiedote

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta käsittelee tiistain 23.2.2021 kokouksessaan maksullisen pysäköinnin laajentamista Lutakon satamaan (esityslistan kohta 31).

Pohjaesityksen mukaan satamakärjessä sijaitseva pysäköintialue muutettaisiin maksulliseksi 2-vyöhykkeen hinnoittelun mukaisesti. Muutoksen tarpeellisuutta perustellaan alueen keskeisen sijainnin ja viime vuonna aloitetun Lutakon sataman kärjen Satamakadun suuntaisen pysäköintialueen toteuttamisella. Maksullisen pysäköintialueen laajentamista pidetään tarkoituksenmukaisena, jotta noin 300 000 euron investointimenot saadaan katettua. Aiemmin lähes vastaavalla kohdalla sijainneen pysäköintialueen käyttöä säädeltiin aikarajoituksella eli parkkikiekon käyttövelvollisuudella.

Kokoomus ei hyväksy maksullisen satamapysäköinnin laajentamista.

Maksullinen katupysäköinti on hiertänyt jyväskyläläisiä ja keskustan kivijalkayrittäjiä jo vuosien ajan. Vaikka Jyväskylän katupysäköinnin maksut ovat linjassa muiden keskisuurten kaupunkien maksuihin nähden, kysymys on monelle kuntalaiselle periaatteellinen. Palvelut halutaan hakea sieltä, missä pysäköinti on maksutonta. Näin tulisi käymään myös sataman venepaikoille ja veneilijät siirtyisivät muihin satamiin.
Auto ja parkkiruutu ovat veneilijälle välttämättömiä. Lutakon satamaa käyttävät veneilijät ovat jo nyt ahtaalla riittämättömän parkkitilan vuoksi, sillä parkkialueita käytetään parhaimman veneilykauden aikana erilaisten tapahtumien järjestämiseen. Pysäköintimaksujen asettaminen Satamakärjen alueelle vaikuttaisi hyvin todennäköisesti siihen, että veneilijät siirtyisivät satamiin, joissa pysäköiminen on maksutonta. Ei liene tarkoitus, että juuri remontoitavan sataman venepaikat seisovat tyhjillään?

Kokoomuksen ryhmä haluaa kiinnittää huomiota myös muutosesityksen ajankohtaan. Vakava koronatilanne on vienyt matkailu-ja ravintola-alan yritykset konkurssiaallon partaalle. Pysäköintimaksuilla vaikeutettaisiin entisestään satama-alueen yritysten tilannetta, mikäli epidemiatilanne jatkuu tulevan kevään ja kesän aikana. Kokoomuksen mielestä kaikkia elinkeinotoimintaa vaikeuttavia toimenpiteitä tulee välttää juuri nyt.

Kokoomus katsoo, että kuntalaisilta tuleva, katupysäköintimaksuja koskeva viesti, on vihdoin otettava tosissaan. Ryhmän näkemyksen mukaan maksullisia pysäköintialueita ei tule lisätä keskustaan eikä sen lähialueille. Päinvastoin – niitä tulisi vähentää. Kokoomus esittää, että Satamakärjen uudelle pysäköintialueelle määrätään aikarajoitteinen pysäköinti (kiekko).

Lisätietoja:
Kokoomuksen kaupunkirakennelautakuntaryhmä
Marjo Kuikka
Merja Hautakangas
Petri Nyberg

Jaa artikkeli: